Noutati

Amânarea termenelor de introducere a caselor de marcat cu jurnal electronic

By February 10, 2017 No Comments

Având în vedere că nu a fost reglementat cadrul legislativ privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale (actualiazarea normelor metodologice de la sfârșitul anului trecut), prin OUG 98/2016 s-au prevazut noi termene pentru implementarea noilor case de marcat. Este a treia amânare a termenelor de la introducerea prevederilor cu privire la obligativitatea utilizării de aparate de marcat cu jurnal electronic de către operatorii economici și eliminarea aparatelor de marcat cu rolă jurnal.

Noile termene prevăzute de OUG 98/2016 sunt:

– începând cu data de 1 iulie 2017, Comisia autorizează numai distribuitori pentru aparatele de marcat electronice fiscale cu jurnal electronic.
– începând cu data de 1 octombrie 2017, se interzice comercializarea aparatelor de marcat electronice fiscale cu rolă jurnal.
– operatorii economici vor avea obligația de a utiliza numai case de marcat cu jurnal electronic începând cu: 1 ianuarie 2018 – marii contribuabili, 1 aprilie 2018 – contribuabilii mijlocii, 1 august 2018 – contribuabilii mici.

Procedura de conectare a aparatelor de marcat electronice fiscale la sistemul informatic național de supraveghere și monitorizare a datelor fiscale urmează să fie aprobată prin ordin al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală, până la data de 1 noiembrie 2018.

Normele metodologice pentru aplicarea OUG nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 479/2003, republicata, cu modificarile ulterioare, trebuiesc modificate până la data de 31 martie 2017.

Un alt capitol al actului normativ se referă la amânarea cu 9 luni a termenelor prevăzute de legislația actuală privind inlocuirea treptată a aparatelor de marcat electronice fiscale dotate cu role jurnal pe suport de hartie, cu cele echipate cu jurnal electronic.

În concluzie, agenții economici vor avea mai mult timp la dispoziție pentru dotarea cu case de marcat echipate cu jurnal electronic, astfel încât să nu le fie afectată activitatea, iar importatorii și distribuitorii de aparate de marcat un interval de timp suficient pentru a-și lichida stocurile și modelele vechi și pentru a obține avizele tehnice și autorizațiile pentru noile modele.

Sursa Guvernul României

O zi frumoasă și mult spor în toate!
Echipa
Bega Consulting

Author Bega Adriana

More posts by Bega Adriana

Leave a Reply