Noutati

Conectarea caselor de marcat la serverul ANAF

By September 8, 2017 No Comments

În Monitorul Oficial nr.705 din data de 31 august 2017 a fost publicată OG nr. 20/2017 pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare și modificarea și prorogarea unor termene.

Documentul menționat a adus modificări semnificative la reglementările privind conectarea caselor de marcat la serverul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).

Potrivit dispozițiilor legale, aparate de marcat electronice fiscale sunt considerate și casele de marcat electronice fiscale și alte sisteme ce includ dispozitive cu funcții de case de marcat, echipate cu dispozitiv de memorare a jurnalului electronic, care înglobează constructiv un modul fiscal, prin intermediul căruia controlează memoria fiscală, dispozitivul de imprimare, dispozitivul de memorare, afișajul client, dispozitivul de salvare externă și dispozitivul de comunicație externă care permite integrarea într-un sistem informatic.

Procedura de conectare a aparatelor de marcat electronice fiscale, precum și data începand cu care acestea se conectează la sistemul informatic național de supraveghere și monitorizare a datelor fiscale se aprobă prin ordin al președintelui ANAF.

Termenul pentru achiziționarea caselor de marcat cu jurnal electronic, care le vor înlocui pe cele actuale cu jurnal pe hârtie, a fost din nou modificat, prin intermediul Ordonanței Guvernului nr. 20/2017 document care a intrat în vigoare în data de 3 septembrie.

Astfel, contribuabilii mari și cei mijlocii trebuie să înlocuiască actualele aparate pana la 1 iunie 2018, in loc de 1 ianuarie 2018, respectiv, 1 aprilie 2018, în timp ce pentru firmele mici a fost păstrat termenul de 1 august 2018.

Ministerul Finantelor Publice a publicat în dezbatere publica, la finalul lunii iulie, un proiect de ordonanță prin care propunea introducerea unui termen unic (1 mai 2018) de la care toate firmele să folosească noile aparate. Cum însă documentul nu și-a încheiat parcursul legislativ, Executivul a pregătit între timp un nou calendar, aprobat în cadrul sedinței săptămânale și inclus în OG nr. 20/2017, apărută în 31 august în Monitorul Oficial.

Nici interdicția de a mai comercializa aparate de marcat cu rolă jurnal, programată să se aplice din 1 octombrie 2017, nu va mai intra în vigoare la această dată, astfel că aceste case cu jurnal pe suport de hârtie vor mai putea fi vândute pentru câteva luni suplimentare.

Conform noilor reglementări, avizele privind distribuția aparatelor de marcat electronice fiscale acordate distribuitorilor autorizați își mențin valabilitatea până la data expirării, dar nu mai târziu de data de 31 iulie 2018.

Mult spor in toate! 🙂
Adriana Bega

Author Bega Adriana

More posts by Bega Adriana

Leave a Reply