Noutati

Contracte de muncă part-time

By May 10, 2017 No Comments

Noutățile de azi vin de la Guvernul României, care a aprobat recent Programul de convergență 2017-2020, în care se menționează următoarele: “Introducerea obligației de plată de la data de 1 iunie 2017 a contribuțiilor datorate de angajatori la nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plata pentru salariații cu timp parțial de muncă cu salariul sau cu venituri realizate sub nivelul de 1450 lei și care nu desfășoară în același timp și o activitate salarială cu normă întreagă”.

În altă ordine de idei, antreprenorii care plătesc salariați cu program parțial de lucru (2 ore sau 4 ore pe zi) ar urma să plătească, de la 1 iunie 2017, contribuții la nivelul salariului minim brut pe țară. Potrivit statisticilor Ministerului Muncii, la finalul lui decembrie 2016, erau înregistrate aproape 1 milion de contracte parțiale dintr-un total de peste 6,2 milioane contracte individuale de muncă.

În cazul în care se va aplica, obligația de a plăti contribuții la nivelul salariului minim brut pe țară (1450 de lei, pentru un program complet de lucru de 8 ore, de la 1 februarie 2017) va obliga angajatorii care au salariați plătiți doar part-time să-și refacă bugetele de cheltuieli cu salariile.

Indiferent dacă salariatul lucrează 2 ore sau 4 ore pe zi, câtă vreme salariul este mai mic decât salariul minim brut iar salariatul nu are un alt contract de muncă, cu normă întreagă, angajatorul va fi obligat să achite contribuții cât pentru un salariu minim brut.

În prezent, legislația de pe piața muncii permit ca un angajat să poată fi angajat cu minim 1 oră pe lună. Dacă obligația de plată a contribuțiilor la nivelul salariului minim brut se aplică doar angajatorilor, vă redăm în cele ce urmează un calcul rapid al contribuțiilor angajatorului:

Salariu minim brut 8 ore/zi: 1450 lei
Contribuții angajator: 329 lei

Salariu minim brut 2 ore/zi: 363 lei
Contribuții angajator: 83 lei
Angajatorul va plăti în plus: 246 lei

“Măsura se adresează exclusiv contractelor part-time care sunt unica sursa de venit. Și fără să afecteze în vreun fel drepturile angajatului, pentru ca acesta e și așa “pedepsit” de angajator, care îi poate spune că dacă nu acceptă cele două ore de contract, își poate găsi alt angajat. Măsura va funcționa doar anul acesta, în plus nu va fi de la 1 iunie, ci 1 iulie.” a declarat luni ministrul finanțelor, Viorel Ștefan.

Sursa Guvernul României

O zi frumoasă!
Adriana Bega

Author Bega Adriana

More posts by Bega Adriana

Leave a Reply