Noutati

Declarații impuse cetățenilor plecați din țară

By September 15, 2017 No Comments

Ținând cont de informațiile apărute în mass media privind instituirea unei obligații a cetățenilor români care pleacă din România de a completa un chestionar, nedepunerea acestuia fiind sancționabilă cu amendă de la 50 la 100 lei, Ministerul Finanțelor Publice, prin intermediul unui comunicat de presă publicat în data de 11 septembrie 2017, face anumite precizări importante.

Astfel, în vederea stabilirii impozitării veniturilor transfontaliere și a rezidenței fiscale în România, atât persoanele fizice străine cât și cele române, au obligația completării unor formulare specifice.

Prin urmare, cetățenii străini care stau în România mai mult de 183 de zile, au obligația depunerii formularului “Chestionar pentru stabilirea rezidenței persoanei fizice la plecarea din România”, cu 30 de zile înaintea plecării din România, pentru a nu putea evita plata obligațiilor fiscale în România.

Această prevedere legală există în legislația națională încă din anul 2012, fiind reglementată prin Codul fiscal. Formularul aferent chestionarului a fost stabilit prin Ordinul MFP nr.74/2012 (pentru reglementarea unor aspecte privind rezidența fiscală în România a persoanelor fizice).

Potrivit reprezentanților MFP, formulare similare sunt utilizate atât în statele membre ale Uniunii Europene, cât și în țările din afara Uniunii Europene. Astfel, acest formular este utilizat și în derularea schimbului de informații între autoritățile fiscale române și cele străine.

Informațiile din acest chestionar fac posibilă, de asemenea, aplicarea principiilor internaționale pentru evitarea dublei impuneri a veniturilor obținute atât in România, cât și în străinătate.

Necompletarea acestui formular ar putea genera dificultăți în ceea ce privește stabilirea modalității de impozitare a persoanelor fizice române. Astfel, daca nu s-ar depune acest formular, cetațenii români ar putea fi impozitați atât în România, cât și în altă țară în care își desfășoară activitatea.

Reprezentanții MFP menționează că acest formular va putea fi depus și online.

În același timp, având în vedere că au fost primite numeroase sesizări care evidențiau că amenzile aplicate pentru neîndeplinirea obligațiilor de declarare erau mari, respectiv de la 500 lei la 1.000 lei, s-a luat decizia instituirii unei amenzi distincte pentru nedepunerea acestui chestionar, de 50 lei pana la 100 lei, începând cu 1 ianuarie 2018. Scopul acestei măsuri este reducerea sancțiunii general aplicabile pentru nerespectarea unei obligații declarative .

Sursa www.mfinante.gov.ro

Mult spor în toate! 🙂
Adriana Bega

Author Bega Adriana

More posts by Bega Adriana

Leave a Reply