Blog

Impozitul pe gospodărie

By May 3, 2017 No Comments

Un subiect destul de controversat în prezent…Impozitul pe gospodărie. 🙂 În articolul de azi ne propunem să analizăm subiectul, mai precis să detaliem avantajele impozitării pe gospodărie. Pentru început, impozitul pe venitul global pe gospodărie este o declarație de venit global ce se va completa în numele membrilor unei gospodării, nu este vorba de un impozit/taxă nouă, ci de un mod nou de calcul. Declarația va fi completată de un consultant fiscal la care este arondată gospodăria. Modelul de impozitare este aplicat cu succes în Statele Unite, Belgia, Franța, etc… Tindem să credem că o să fie aplicat cu succes și la noi. 🙂

Avantajele impozitării pe gospodărie, obținute după aplicarea sistemului
– Vor fi aduși mai mulți români în clasa de mijloc (scad impozitele pentru cei cu salarii mai mici)
– Se vor elimina ghișeele! Se va elimina birocrația pentru cetățeni! (toate plățile fiscale și depunerile de declarații fiscale vor fi făcute de consultanții fiscali).
– Vor fi stimulate serviciile din sectorul privat – un sprijin major pentru antreprenorii care vor oferi servicii de educație, sănătate, asigurări de viață sau de bunuri, construcții etc.
– Vor fi fiscalizate mai multe servicii din sectorul privat.
– Gospodăriile vor fi interesate să lucreze cu cei care eliberează facturi sau bonuri fiscale. Vor crește veniturile la bugetul de stat.
– Statul va obține venituri consistente din eliminarea economiei negre. Cu acești bani vor putea fi susținute în continuare creșterile de salarii, reducerile de taxe și crearea de locuri de muncă.

Ce beneficii vor avea cetățenii?
– Vor obține o creștere a veniturilor și o reducere a taxelor.
– Vor putea deduce aproape orice cheltuieli aferente persoanelor fizice, dacă acestea sunt realizate pe teritoriul României.
– Nu se vor mai confrunta cu birocrația: vor putea solicita consultanților fiscali să le facă toate plățile către stat și să le depună documentele necesare către autoritățile fiscale.
– Vor primi informații de la consultanții fiscali pentru a-și proteja și plasa mai bine economiile.

Termenul propus pentru introducerea noului model de impozitare este 1 ianuarie 2018, când se va aplica sistemiul de deduceri și noile impozite descrise mai sus. Începând cu 1 decembrie 2018 vor fi selectați și pregătiți consultanții fiscali și se va face arondarea gospodăriilor pentru fiecare consultant. În data de 1 mai 2019 se va depune pentru prima oară declarația anuală de venit global pe gospodărie, luându-se în calcul noul model de impozitare și deducerile care vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2018.

Deducerile și alocările ce se vor acorda în baza impozitării pe gospodărie le enumerăm în cele ce urmează:
– Alocări acordate familiilor cu copii (familiile vor fi încurajate să aibă cât mai mulți copii). Dar aceste alocări se vor acorda doar în cazul în care numărul total al absențelor copiilor de la școală nu depășește 10% din totalul orelor de curs (se stimulează prezența la școală a copiilor – scade analfabetismul etc.):
– 1.600 lei/anual pentru fiecare copil din familiile cu venituri sub 5.000 lei/lună
– 1.200 lei/anual pentru fiecare copil din familiile cu venituri între 5.000 lei și 10.000 lei/lună
Alte cheltuieli deductibile:
– Abonamentele medicale din sistemul privat (este încurajat sistemul privat de sănătate)
– Taxele de școlarizare pentru copii (este încurajat sistemul privat de educație – grădinițe, școli, licee, universități).
– Cheltuieli pentru renovare, reabilitare termică, construcție locuințe (încurajarea și mai ales fiscalizarea pieței construcțiilor).
– Asigurările de bunuri sau de viață.
– Cheltuielile cu hrana și cu îmbrăcămintea.
– În general, în limita unor plafoane ce vor fi definite în lege, vor exista deduceri pentru toate tipurile de cheltuieli care vor fi efectuate pe teritoriul României.
– De exemplu, o familie cu 2 copii va beneficia în cursul unui an de deduceri și reduceri în valoare de circa 60.000 lei.

Plata anuală a impozitului pe gospodărie permite ca din suma datorată să se scadă treptat deducerile pentru cheltuielile realizate de gospodărie în cursul anului.

În multe cazuri, suma deducerilor va fi mai mare decât valoarea impozitelor, caz în care gospodăria nu va mai plăti nicio sumă către stat. Mai mult, familiile cu copii aflate în această situație vor primi în plus de la stat alocarea prevăzută în funcție de numărul de copii.

Mult spor în toate! 🙂
Adriana Bega

Author Bega Adriana

More posts by Bega Adriana

Leave a Reply