Noutati

Noutati fiscale 2017

By December 28, 2016 No Comments

 

 

anaf noutati fiscale 2017

Anul 2017 ne aduce o serie de modificari legislative; in cele ce urmeaza le enumeram pe cele mai importante:

DECLARAREA TUTUROR LIVRARILOR/PRESTARILOR EFECUTATE CATRE PERSOANE FIZICE

Completarea CNP-ului a devenit opțională pentru livrările către persoanele fizice, însă dacă nu se realizează acest pas, atunci devine obligatorie completarea detaliată a adresei respectivei persoane fizice.

CNP/NIF/Adresa furnizor/beneficiar, persoană fizică; completarea CNP/NIF este obligatorie în situaţia în care persoana impozabilă îl colectează de la persoana fizică din facturi, contracte (de prestări servicii, de furnizare utilităţi, vânzări de bunuri mobile şi imobile etc.); în lipsa acestuia, se vor declara numele, prenumele şi adresa persoanei fizice.

La adresă se vor completa informaţiile, în următoarea ordine: datele din actul de identitate al persoanei fizice colectate de persoana impozabilă sau, în lipsa acestuia, o altă adresă comunicată de beneficiar. Informaţiile vor cuprinde în mod obligatoriu următoarele: ţară, localitate, judeţ/sector, strada, nr. , bloc, apartament, alte detalii adresă.

MODIFICAREA COTEI DE TVA

TVA scade de la 20% la 19%, fapt ce îi obligă pe comercianţi să îşi modifice cota de TVA în memoria caselor de marcat. Apar modificări legislative în avantajul firmelor care rămân fără codul valid de TVA, precum şi pentru clienţii lor care se aprovizionează cu mărfuri de la cei inactivi fiscal. O noutate apare tot în sfera TVA, dar pentru agricultorii persoane fizice, precum şi pentru cei organizaţi ca PFA, II, IF. În plus, Fiscul nu mai poate popri mai multe conturi ale debitorului şi nu mai poate reţine mai mulţi bani decât suma datorată statului.

Cea mai importantă modificare fiscală care intră în vigoare de la începutul lui 2017, conform Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, este reducerea cotei standard a taxei pe valoarea adăugată (TVA) de la 20%, cât este în prezent, la 19%. Cota standard se va aplica la îmbrăcăminte, încălţăminte, electrocasnice, băuturi alcoolice, servicii diverse şi altele. TVA la alimente rămâne la 9%, cum a fost stabilită mai demult.

Ca urmare a reducerii TVA la 19%, comercianţii trebuie să aibă grijă să îşi modifice cota de TVA în memoria caselor de marcat, pentru ca de la 1 ianuarie să nu mai fie emise bonuri fiscale cu TVA de 20%, ci de 19%.

Deţinătorii de case de marcat trebuie să plătească din buzunar firmelor de specialitate între câţiva zeci de lei şi 100 de lei pentru modificarea cotei de TVA la fiecare casă de marcat, în funcţie de tarifele practicate de firmele de service, specializate pentru a efectua astfel de modificări, de câte ori apare o modificare legislativă. Este interzis să se emită bonuri fiscale în 2016 cu TVA de 19%, ci anul acesta se aplică TVA de 20% la diverse produse şi servicii generale.

PROFIT REINVESTIT (VALABIL PENTRU PLATITORII DE IMPOZIT PE PROFIT 16%)

Profitul investit în echipamente tehnologice, calculatoare electronice şi echipamente periferice, maşini şi aparate de casă, de control şi de facturare, în programe informatice, precum şi pentru dreptul de utilizare a programelor informatice, produse şi/sau achiziţionate, inclusiv în baza contractelor de leasing financiar, şi puse în funcţiune, folosite în scopul desfăşurării activităţii economice, este scutit de impozit.

Activele corporale pentru care se aplică scutirea de impozit sunt cele prevăzute în subgrupa 2.1, respectiv în clasa 2.2.9 din Catalogul privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe, aprobat prin hotărâre a Guvernului.

MICROINTREPRINDERI VS IMPOZIT PE PROFIT

Persoana juridică română nou-înfiinţată care, la data înregistrării în registrul comerţului, are subscris un capital social de cel puţin 45.000 lei poate opta pentru sistemul de impozitare pe profit in procent de 16%.

Opţiunea este definitivă, cu condiţia menţinerii valorii capitalului social de la data înregistrării, pentru întreaga perioadă de existenţă a persoanei juridice respective. În cazul în care această condiţie nu este respectată, persoana juridică plateste impozit pe venit 1-3%, începând cu anul fiscal următor celui în care capitalul social este redus sub valoarea de 45.000 lei.

SE DESFIINTEAZA REGISTRUL OPERATORILOR INTRACOMUNITARI (ROI)

Persoanele juridice care vor derula tranzactii intracomunitare nu vor mai avea obligatia de a se inscrie in ROI. In schimb, pentru neplatitorii de TVA se pastreaza aceeasi regula privind inregistrarea in scopuri de TVA pentru operatiuni intracomunitare si obtinerea CIF-ului intracomunitar.

Fiscul şi direcţiile de impozite pot popri un singur cont al debitorului

De la 1 ianuarie 2017, organele fiscale, fie că este vorba despre cele locale, fie de cele centrale, nu mai pot institui popriri pe toate conturile bancare ale debitorilor, cum se întâmpla până acum, când li se reţineau datornicilor şi de patru-cinci ori suma datorată.

Plus că datornicii fie aveau activitatea paralizată, având toate conturile blocate, pierdeau mult timp să li se deblocheze toate conturile şi să îşi recupereze de la Fisc sumele încasate în plus de instituţie.

De la 1 ianuarie, organele fiscale, fie că e vorba despre ANAF, fie de direcţiile de impozite şi taxe de pe lângă primării nu vor mai putea bloca decât un cont al debitorului, de regulă cel în care sunt bani, şi nu vor mai putea să poprească sume mai mari decât suma datorată de debitor.

Cine lucrează cu firme inactive fiscal poate să îşi deducă TVA

Pe lângă modificările ce vor intra în vigoare de la 1 ianuarie, conform Legii nr. 227/2015, mai există foarte multe modificări ale Codului fiscal care au fost aduse zilele trecute, prin adoptarea şi publicarea în Monitorul Oficial a OUG nr. 84/2016.

Una dintre prevederile cele mai importante care a fost clarificată prin OUG nr. 84/2016 şi care intră în vigoare din 2017 este aceea că firmele care devin inactive fiscal pentru o perioadă şi nu au dreptul să îşi deducă TVA pentru acea perioadă de inactivitate, în momentul în care se reactivează şi îşi recapătă codul valid de TVA, atunci pot să îşi deducă întreaga sumă de TVA pe care nu au avut voie să o deducă pe perioada suspendării dreptului de a factura fără TVA.

Interesant este că măsura se va aplica şi partenerilor de afaceri (clienţilor) care cumpără marfă de la o firmă inactivă fiscal. Până acum, nici ei nu puteau să îşi deducă TVA dacă achiziţionau produse sau servicii de la o entitate inactivă fiscal.

Cheltuiala cu marfa respectivă era mult mai mare (cu 20%) pentru ambele firme, pentru că ele colectau TVA, dar nu îl deduceau, deci făceau afaceri în defavoarea lor. De anul viitor, se schimbă lucrurile. Iată cum trebuie să procedeze atât firmele care se reactivează, cât şi beneficiarii mărfurilor ca să îşi poată deduce TVA.

„Prin OUG nr. 84/2016 se asigură un tratament fiscal echitabil şi pentru cei care se reactivează fiscal, precum şi pentru partenerii lor de afaceri. După ce sunt reactivaţi fiscal, au dreptul să îşi deducă TVA aferent facturilor emise pe perioada suspendării codului de TVA, chiar dacă pe acele facturi nu era trecută valoarea TVA.

La fel vor proceda şi beneficiarii care au primit facturi de la firme inactive fiscal şi reactivate. În primul decont de TVA care se depune după reactivare îşi regularizează TVA şi pentru perioada în care nu avuseseră drept de deducere“, a precizat Mihai Antonescu, directorul executiv al Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice (DGRFP) Craiova.

Author Bega Adriana

More posts by Bega Adriana

Leave a Reply