Noutati

Obligaţia achiziţionării de vehicule de transport ecologice

By January 30, 2018 No Comments

În data de 26 ianuarie 2018 a intrat în vigoare Legea nr. 37/2018 privind promovarea transportului ecologic, act normativ ce impune obligaţia achiziţionării de mijloace de transport acţionate prin tehnologii verzi. Este important de precizat faptul că prevederile legii se aplică începând de anul viitor (2019).

Astfel, potrivit Legii nr.37, autorităţile publice locale, regiile autonome şi societăţile aflate în subordinea unităţilor administrativ-teritoriale vor achiziţiona mijloace de transport călători acţionate prin motoare cu propulsie electrică, tehnologii verzi de tipul Electrice, Hybrid, Hybrid Plug-In, Hydrogen (FCV), motoare cu propulsie pe gaz natural comprimat, motoare cu propulsie pe gaz natural lichefiat şi motoare cu propulsie pe biogaz, în proporţie de minimum 30% din necesarul de achiziţii viitoare. Procentul va fi calculat din totalul numărului de autovehicule achiziţionate într-un an. Aceste reguli se aplică şi în cazul mijloacelor de transport şcolar.

Documentul vizează şi societăţile cu capital privat care furnizează servicii publice de transport local şi metropolitan sau în cadrul unei asociaţii de dezvoltare intercomunitară, inclusiv societăţile de taxi, care trebuie sa achiziţioneze, începând cu 2020, mijloace de transport călători acţionate prin motoare cu propulsie electrică, tehnologii verzi de tipul Electrice, Hybrid, Hybrid Plug-In, Hydrogen (FCV), motoare cu propulsie pe gaz natural comprimat, motoare cu propulsie pe gaz natural lichefiat şi motoare cu propulsie pe biogaz, în proporţie de 30% din necesarul de achiziţii viitoare.

Este util de reţinut şi faptul că achiziţiile anuale de autovehicule făcute de autorităţile publice pentru deservirea parcului propriu trebuie să conţină în proporţie de cel putin 20% autoturisme acţionate prin tehnologii verzi de tipul Electrice, Hybrid, Hybrid Plug-In şi Hydrogen (FCV).

Mult spor în toate!
Adriana Bega

Author Bega Adriana

More posts by Bega Adriana

Leave a Reply