Noutati

Recuperarea de către bugetari a salariilor tăiate în 2010

By September 15, 2017 No Comments

Azi avem vești bune pentru toți angajații de la stat care nu au dat în judecată instituțiile pentru recuperarea sumelor tăiate de guvernul Boc bugetarilor, în perioada 2010-2012. Există în prezent o propunere legislativă prin care angajații pot să își recupereze sumele, așa cum s-a întâmplat în cazul celor care și-au câștigat în instanță drepturile.

Propunerea legislativă privind restituirea diferențelor salariale personalului din sectorul bugetar, determinate de măsurile de reduceri salariale dispuse în temeiul art. 1 din Legea nr. 118/2010 este argumentată prin “eliminarea inegalităților salariale, în sensul acordării tuturor angajaților din sectorul bugetar, nu doar celor care au acționat statul în instanță, a sumelor cu care au fost diminuate salariile de bază/soldele/indemnizațiile lunare de încadrare, inclusiv sporuri și alte drepturi”.

Prin Legea nr. 118/2010, au fost diminuate salariile bugetarilor cu 25%, dar unii angajați au caștigat mai târziu, in instanțe diferite, restituirea diferențelor salariale.

Inițiativa legislativă stipulează că drepturile care trebuie restituite se referă la perioada iulie 2010 – noiembrie 2012, iar suma care trebuie alocată de la bugetul de stat se ridică la 14,4 miliarde de lei:

“Art. 1 – Se restituie personalului din sectorul bugetar ce a intrat sub incidența art. 1 din Legea nr. 11/2010 sumele reținute din salarii/solde/indemnizații lunare de încadrare, inclusiv sporuri, indemnizații și alte drepturi salariale până la reintregirea acestora.
Art. 2 – Prevederile art. 1 nu se aplică personalului din sectorul bugetar ce a beneficiat deja de restituire ca urmare a unor decizii judecătorești.
Art. 3 – Normele de aplicare se stabilesc prin hotărâre de guvern în termen de 30 de zile de la adoptare.”

Este util de precizat faptul că inițiativa legislativă a fost respinsă, pe 5 septembrie 2017, de Senat, dar Camera Deputaților, unde se află acum în dezbatere, este forul decizional. Actul normativ așteaptă acum avizele comisiilor pentru Buget, pentru Muncă și Juridică, apoi va fi supusă votului deputaților.

Revenim cu informații legate de acest subiect.

Mult spor în toate!
Adriana Bega

Author Bega Adriana

More posts by Bega Adriana

Leave a Reply