Noutati

Reluarea decontării indemnizaţiilor de şomaj tehnic

By October 4, 2021 No Comments

După ce şomajul tehnic decontat de stat a expirat in iunie, pe fondul creşterii semnificative a numărului de cazuri de COVID-19 şi impunerii unor restricţii ce vor afecta anumite activităţi dacă incidenţa cazurilor trece de 6 la mia de locuitori, Guvernul pregăteşte un proiect de ordonanţă prin care reinstituie, până la final de an, decontarea indemnizaţiilor de şomaj tehnic acolo unde activitatea se întrerupe total sau parţial. Se păstrează procentul de decontare şi procedura rămâne similară.
Potrivit unui proiect de OUG recent discutat, statul va suporta, până la 31 decembrie 2021, indemnizaţiile de şomaj tehnic (suspendarea CIM-ului) în cuantum de 75% din salariul de bază, dar maximum 75% din câştigul salarial mediu brut pe 2021.

„De această măsură beneficiază salariaţii angajatorilor care întrerup temporar total activitatea, ca urmare a aplicării măsurilor de prevenire şi control ale infecţiilor cu coronavirusul SARS-CoV-2, prevăzute în actele normative emise de administraţia publică centrală şi/sau a hotărârilor Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă sau a comitetului judeţean/al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă, stabilite în funcţie de incidenţa cumulată la 14 zile in judeţ/localitate
Măsura se aplică şi salariaţilor angajatorilor a căror activitate a fost suspendată ca urmare a anchetei epidemiologice efectuate de direcţiile de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucuresti, care nu beneficiază de concediu medical şi care nu primesc indemnizaţia de asigurări sociale aferenta”, prevede motivarea ataşată proiectului.
Menţionam că, la fel ca în trecut, indemnizaţia de şomaj tehnic decontată de stat e supusă impozitării şi plăţii contribuţiilor sociale. Modul de decontare rămâne neschimbat, urmând să fie stabilit în detaliu prin norme suplimentare, ulterioare ordonanţei.
Cererile de decontare însoţite de lista angajaţilor în şomaj tehnic se vor depune la agenţiile de ocupare a forţei de muncă, prin e-mail, urmând ca plaţile să se facă în cel mult 15 zile de la depunerea documentelor.
Mai mult decât atât, tot potrivit proiectului de OUG, firmele vor putea acorda si indemnizaţia Kurzarbeit, şi indemnizaţia de şomaj tehnic decontat de stat în persoana aceluiaşi salariat.

Mult spor în toate!
Adriana Bega

Author Bega Adriana

More posts by Bega Adriana

Leave a Reply