Noutati

Restituirea taxei auto

By August 8, 2017 No Comments

Curtea de Justiție a Uniunii Europene vine și face ordine și în cadrul Guvernului nostru, cu hotărârea prin care a declarat ilegalitatea timbrului de mediu. Pentru evitarea posibilei declanșări a unei acțiuni în constatarea neîndeplinirii obligațiilor de stat membru al Uniunii Europene, Guvernul a adoptat OUG 52/2017 privind restituirea sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și timbrul de mediu pentru autovehicule.

Restituirea tuturor formelor taxei auto se va face în intervalul 1 ianuarie 2018 – 31 decembrie 2018, iar pentru timbrul de mediu în perioada 1 septembrie 2018 – 31 martie 2019. Cererile de restituire vor fi primite de organul central fiscal competent până la 31 august 2018. Partea interesantă vine de la Ministerul Mediului și Ministerul Finanțelor Publice care inca nu a stabilit care va fi modelul cererii, urmează sa apară în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a ordonanței, iar normele metodologice de aplicare, în termen de 60 de zile.

Practic, potrivit actului publicat în Monitorul Oficial, cererile de restituire pot fi depuse la organele fiscale competente, data-limită de depunere fiind 31 august 2018, însă ele vor trebui însoțite obligatoriu de dovada plății taxelor respective. Pe lângă aceste documente, proprietarii de mașini vor trebui să depună și copiile cărții de identitate a mașinii și certificatului de înmatriculare.

Beneficiarii acestei ordonanțe sunt acele persoane care au achitat respectivele taxe și care nu au și-au primit banii înapoi până la intrarea în vigoare a acestei ordonanţe de urgenţă. Conform comunicatului, ei vor trebui să ceară în scris organului fiscal competent, sub sancțiunea decăderii, restituirea sumelor achitate și a dobânzilor aferente acestora (de la data perceperii și până la data primirii).

„Dreptul contribuabililor prevăzuți la alin. (1) (adică cei menționați mai sus – n.red.) de a cere restituirea se naște la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, indiferent de momentul la care s-a perceput taxa (…) cererile de restituire se depun, sub sancțiunea decăderii, până la 31 august 2018″, este menționat în ordonanță.

Restituirea sumelor se va realiza, în baza deciziilor emise de organul fiscal central competent, după cum urmează:

– pentru taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2018;
-pentru timbrul de mediu pentru autovehicule, în perioada 1 septembrie 2018 – 31 martie 2019.

În cazul în care aceste taxe au fost plătite de societățile de leasing, cererea de restituire trebuie făcută de către proprietarii care au cumpărat mașinile prin leasing (financiar).

Revenim cu informații legate de normele metodologice de aplicare în momentul în care vor apărea.

Sursa www.monitoruloficial.ro

Mult spor în toate!
Adriana Bega

Author Bega Adriana

More posts by Bega Adriana

Leave a Reply