Noutati

Tichete culturale – noi avantaje pentru salariaţi

By January 22, 2019 No Comments

În data de 9 ianuarie 2019 a apărut, în Monitorul Oficial nr. 24 Hotărârea Guvernului nr. 1045/2018 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare. În afara tichetelor acordate conform vechilor reglementări, au apărut în plus tichetele culturale.

Vom detalia în cele ce urmează regimul fiscal al acestora:
Concret, pentru angajator, tichetele culturale reprezintă cheltuieli cu deductibilitate limitată, adică cheltuieli sociale în limita unei cote de până la 5%, aplicată la valoarea cheltuielilor cu salariile personalului.

Pentru angajat, tichetele culturale reprezintă avantaje în natură la stabilirea impozitului pe veniturile salariale.
Mai exact, acest HG a clarificat faptul că, din ianuarie 2019, biletele de valoare continuă să fie impozitate la fel ca până acum, regula ce se aplică inclusiv in cazul tichetelor culturale.

„Tichetele culturale sunt bilete de valoare acordate angajaţilor, lunar sau ocazional, pentru achitarea contravalorii de bunuri şi servicii culturale”, conform Legii nr.165/2018, acolo unde se face referire la bunuri şi servicii precum:
• abonamente sau bilete la spectacole, concerte, proiecţii cinematografice, muzee, festivaluri, târguri şi expoziţii, permanente sau itinerante, parcuri tematice, inclusiv cele destinate copiilor;
• cărţi, manuale şcolare, albume muzicale, filme, în orice format.

În cazul în care vorbim despre nivelul maxim al sumelor acordate ca tichete culturale, acesta nu poate depăşi suma de 150 de lei pentru tichetele acordate lunar sau suma de 300 de lei pe eveniment, pentru cele acordate ocazional.

Mult spor în toate!

Adriana Bega

Author Bega Adriana

More posts by Bega Adriana

Leave a Reply